Jdi na obsah Jdi na menu

Smysli koně

29. 12. 2010

 Smysli koně

Pomocí svých smyslů se kůň orientuje v prostředí a vnímá, co se děje v jeho okolí.

Tak jako u lidí dělíme smysli na: Zrak, sluch, čich, chuť, hmat

Zrak 

Kůň má jiný  zrakový potenciál než člověk.Oči má umístěné po stranách hlavy, což má dva následky.Jednak vnímá každým okem jiný obraz a jednak je mu umožněno vydět skoro vše kolem sebe bez nutnosti otočení hlavy.Kůň však vnímá ostře pouze malou část zrakového pole.Přímo před sebou a za sebou má slepé body.To co se děje ve větší vzdálenosti, vnímá kůň především sluchem a čichem.

Sluch

Kůň slyší několikanásobně lépe než člověk.Zvedne-li kůň náhle hlavu, napne svaly na krku a natočí uši dopředu : zřejmě uslyšel něco, co ho vyrušilo.Sluch hraje také roli při orientaci ve tmě.Zvuky přicházející z dálky a klapot vlastních kopyt způsobují, že se kůň ve tmě orientuje daleko lépe než člověk.

Čich

Koně mají velmi vyvinutý čichový orgán. Jsou schopni velmi dobře rozlišit různé pachy.Kůň například ucítí jiné koně na pastvině i přes velkou vzdálenost.Také vodu a potravu skoumají koně čichem. Pokud jim nevoní , potravu ani vodu nepřijmou.

Chuť

Chuťové orgány slouží koním pro rozlišení jedovatých a neškodných rostlin.Všeobecně se dá říct že mají rádi chuť sladkou, ale kyselé jablko určitě neodmítnou.Rádi také olizují kostku soli.

Hmat

Kůň ucítí i nejjemnější dotek.Mouchu , která usedne na jeho kůži, odežene zachvěním podkožních svalů.Většině koní je nepříjemné jemné podrbání kůže, zejména na nose a pod bradou